Wat zijn de voor- en nadelen van de stille verkoop van een woning?
Bent u van plan om binnenkort te verhuizen? Hoe leuk dit ook is, het houdt ook in dat uw huidige woning verkocht zal moeten worden. Vaak komt er dan een ‘te koop’ bord in uw tuin, staan er foto’s van uw huis op Funda en bent u ineens zichtbaar voor iedereen. De vraag is of u wel zit te wachten op het feit dat iedereen kan binnenkijken in uw woning. Heel begrijpelijk! Om dit te voorkomen, kunt u er ook voor kiezen voor een stille verkoop van uw huis! Bent u benieuwd hoe een stille verkoop u kan helpen? Lees er alles over in deze blog!
Wat is een stille verkoop van uw huis?
Wanneer u uw woning aanbiedt in de stille verkoop, dan maakt u niet bekend aan het grote publiek dat uw huis te koop staat. U biedt uw woning alleen aan een actieve en geïnteresseerde doelgroep aan. Advertenties en andere uitingen worden enkel geplaatst waar en wanneer u dat wenst. Op deze manier voorkomt u dat iedereen zomaar uw huis kan bekijken. Aangezien u uw huis aan een beperktere groep woningzoekenden aanbiedt, is het wel belangrijk dat u uw huis op zijn best laat zien. Wilt u weten hoe u uw huis het beste op de foto krijgt om de verkoop te garanderen? Dan kunt u een makelaar vragen voor handige tips. Is uw huis al verkoopklaar eigenlijk? Lees anders ook eens onze blog over het verkoopklaar maken van uw huis.
Uw huis in stille verkoop: hoe werkt het?
Een stille verkoop gaat eigenlijk op dezelfde manier in zijn werk als een normale verkoop. Het enige wat verschilt, is dat de verkoop van uw huis niet publiekelijk bekend wordt gemaakt; alleen maar aan actieve woningzoekers. Via de makelaar wordt de woning dan ook alleen aangeboden aan de actief zoekende klanten, die in hun systeem ingeschreven staan. Dit is een selectieve groep, maar wel een groep met mensen die serieus aan het zoeken zijn. U kunt altijd later nog besluiten om uw woning alsnog in de actieve verkoop aan te bieden, wanneer de verkoop van uw woning niet opschiet. Een stille verkoop kan dus een goed startpunt zijn als u liever niet zomaar aan iedereen uw huis laat zien. Benieuwd wat voor kosten er komen kijken bij de verkoop van uw huis? Lees dan deze blog!
Wat zijn de voordelen van een huis in stille verkoop?
Bij een stille verkoop wordt uw huis als het ware onder de radar verkocht. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Uw privacy wordt gewaarborgd. Door de anonimiteit die een stille verkoop met zich meebrengt zullen er veel minder mensen zijn die uw huis inkijken of die op bezichtiging willen komen.
- De mensen die uw huis vinden, zijn serieuze woningzoekenden. Hierdoor stijgt de kans dat u uw huis daadwerkelijk verkoopt. Tevens ontstaat er een beter beeld van de concrete mogelijkheden en onderhandelingen rondom de verkoop van de woning.
- U bepaalt wat gedeeld mag worden en waar dit gedeeld wordt. Zo zult u niet zomaar ergens online uw huis tegenkomen op websites waar u niets van af wist.
- U krijgt sneller de vraagprijs geboden, omdat u enkel met serieuze kopers te maken heeft en er door de exclusiviteit een gevoel van urgentie ontstaat. Dan zal er sneller een bod uitgebracht worden dat dichterbij de vraagprijs ligt.
- Voor een koper is de concurrentie kleiner. Dit is voor serieuze kopers erg fijn, omdat ze zo meer kans hebben om een woning te bemachtigen, zonder door tientallen andere kopers overboden te worden.
- Voor de koper is de kans op hoge biedingen kleiner, omdat er minder gegadigden zijn. De biedingen worden nu gerichter gedaan.
Wat zijn de nadelen van een huis in stille verkoop?
Aan de stille verkoop van uw woning zitten ook een aantal nadelen verbonden:
- Als verkoper heeft u niet de garantie van het hoogste bod. De verkoop bereikt namelijk niet alle kanalen, waardoor de kans op hogere biedingen uit blijft.
- De verkoop van uw huis kan langer duren, omdat het netwerk van woningzoekenden beperkt blijft.
- Voor de koper is het lastig om erachter te komen wat de vraagprijs van het huis is.
- Daarbij kunt u als verkoper de prijs op elk moment verhogen of verlagen, wat voor een koper niet altijd fijn is.
Waarom een stille verkoop ook voor u geschikt is
Zoals u net heeft gelezen heeft het voor- en nadelen om uw huis in stille verkoop te zetten. Afhankelijk van uw situatie kunt u kiezen tussen een actieve of stille verkoop. Vaak kiest men voor een actieve verkoop om ervoor te zorgen dat alle verkoopkanalen bereikt worden. Op deze manier bereikt u een zo groot mogelijke doelgroep voor uw huis. Hierdoor is de kans groter dat u een zo hoog mogelijk bod geboden krijgt. Toch betekent dit dat u telkens uw huis op orde moet hebben, omdat er vaak mensen over de vloer komen. Daarbij komt dat uw huis op allerlei websites en op social media te zien zal zijn.
Het is zeker niet gek dat u hier niet op zit te wachten. Dat is waarom een stille verkoop voor u geschikt kan zijn. U heeft meer controle over wie uw huis te zien krijgt en ook meer controle over het verkoopproces. Uiteraard is het alsnog slim om een makelaar in te schakelen om u hierbij te helpen. Zo weet u zeker dat er niets misgaat. Slimmer verkopen doet u met een professionele makelaar die weet wat hij doet. Samen kunt u de mogelijkheden bekijken om de stille verkoop van uw huis op de juiste manier aan te pakken. Succes met de verkoop!