Wanneer je je huis gaat verkopen, wil je dit waarschijnlijk tegen de best mogelijke prijs. Maar de vraag is of je daarvoor altijd een taxatierapport nodig hebt? Het antwoord op die vraag is nee, het opvragen van een taxatierapport is niet verplicht bij het verkopen van een huis. Lees in deze blog meer over het aanvragen van een taxatierapport.
Wat is een taxatierapport?
Een taxatierapport is een officieel document dat wordt opgesteld door een erkende taxateur en waarin de waarde van een onroerend goed wordt vastgesteld. Het onroerend goed kan bijvoorbeeld een huis, appartement, kantoorpand, of ander vastgoed zijn. In het rapport staat een gedetailleerde beschrijving van het pand, inclusief informatie over de locatie, grootte, bouwjaar, staat van onderhoud en eventuele bijzonderheden. De taxateur neemt ook factoren in overweging zoals de ligging, voorzieningen in de buurt, de marktsituatie en vergelijkbare verkopen in de omgeving.
Bij het kopen van een woning wordt het gebruikt om te bepalen of de gevraagde prijs redelijk is. Bij het aanvragen van een hypotheek dient het rapport om de geldverstrekker te laten zien wat het pand waard is en of het als onderpand kan dienen voor de hypotheek. Ook bij echtscheidingen, erfenissen of juridische geschillen kan een taxatierapport gebruikt worden om de waarde van het vastgoed vast te stellen.
Wanneer is een taxatierapport verplicht?
De taxatiewaarde van een woning opvragen kan alleen via een officiële taxateur. Bij de koop van een huis is het namelijk verplicht de woning te laten taxeren om een hypotheek af te kunnen sluiten. De taxateur geeft een taxatierapport af en bepaalt hiermee de waarde van de woning. Een officieel taxatierapport is echter alleen nodig wanneer je een huis koopt. Bij de verkoop van een huis of vóór de koop van een huis, zijn er meerdere mogelijkheden om de waarde van de woning op te vragen.
Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het verkopen van je huis? Je kunt hier klikken voor meer informatie over de kosten bij de verkoop van een huis.
Wie gebruiken een taxatierapport?
Een taxatierapport is een basis die wordt gebruikt door geldverstrekkers om te bepalen of je wel of geen geld kunt lenen. In de volgende gevallen heb je een recent taxatierapport nodig:
- Als je een huis wil kopen met financiering, of wel een hypotheek wilt aanvragen;
- Als je de bestaande hypotheek wilt oversluiten;
- Als je een bestaande hypotheek wilt verhogen, omdat je gaat verbouwen of op een andere manier gaat investeren in je huis;
- Als je aangifte doet van een successierecht;
- Als je de WOZ-waarde die de gemeente je huis toekent wilt aanvechten;
- Als je een opstalverzekering wilt afsluiten.
Wanneer laat ik mijn huis taxeren?
In de vorige alinea zijn een aantal gevallen beschreven wanneer een recent taxatierapport vereist is. Daarnaast kan het taxeren van een huis voor de verkoop je helpen bij het bepalen van een geschikte vraagprijs voor je huis. Potentiële kopers kunnen een gerichte prijs zien en daarmee een inschatting maken van de huizenprijzen.
Soms kan een taxatierapport verplicht zijn voor een overbruggingskrediet. Wanneer de verkoper in de tussentijd al een nieuw huis heeft gekocht, kan het zo zijn dat de bank wil weten wat de oude woning waard is. Hiervoor komt een taxateur langs die de huidige woning gaat taxeren en verslag uitbrengt in een taxatierapport. Dit is wel een andere variant dan het taxatierapport voor verkoop.
Over het algemeen is er geen taxatierapport nodig bij verkoop, tenzij de waarde van de woning lager is dan de hypotheek. Indien er een restschuld overblijft, moet de bank toestemming geven en kan een taxatierapport verplicht zijn.
Wie moet de taxatie regelen?
Bij het kopen van een woning is het meestal de verantwoordelijkheid van de koper om het taxatierapport te regelen. Het taxatierapport is namelijk verplicht voor de koper om de hypotheek te kunnen aanvragen. De koper kan zelf een erkende en onafhankelijke taxateur kiezen en een afspraak maken voor de taxatie van de woning. Ook de kosten van de taxatie zijn voor rekening van de koper.
Waar moet een taxatierapport aan voldoen?
Een taxatierapport moet aan bepaalde eisen voldoen om als een geldig en betrouwbaar document te worden beschouwd. Allereerst moet het rapport opgesteld zijn door een erkende en gecertificeerde taxateur. Daarnaast mag een taxatierapport maximaal 6 maanden geleden worden opgesteld. Ook mag een NVM-taxateur niet de eigen makelaar of de makelaar van de verkoper zijn of een relatie hebben met een van deze partijen.
De onderdelen van een taxatierapport
- Privaatrechtelijke aspecten
- Onderhoudstoestand verontreiniging
- Onderbouwing waardeoordeel
- Publiekrechtelijke aspecten
- Omschrijving omgeving en object
Waardebepaling van je huis
Wanneer je niet van plan bent om een taxatierapport op te vragen, maar je wilt toch een richtlijn hebben voor vraagprijs van je huis, is er nog een andere optie. Bij deze optie kan een verkoopmakelaar ingeschakeld worden. Een aankoopmakelaar zal de woning bekijken en onderzoek doen naar de waarde. Dit kan worden uitgewerkt in het verkoopplan, met bijbehorende geschatte waarde, waarschijnlijke verkooptermijn en geschatte opbrengst.
Wil jij je huis gaan verkopen? Dan lees je hier of het nodig is om een energielabel aan te vragen.
De verschillende soorten taxaties
Er zijn een aantal verschillende soorten waarden van het onroerend goed die getaxeerd kunnen worden. Deze worden hieronder opgesomd.
- De waarde in het economische verkeer (bij bepaling van vermogensbelasting en huurwaardeforfait);
- Onderhandse verkoopwaarde (als je een huis (ver)koopt vrij van huur en gebruik);
- Executiewaarde (wanneer je een hypotheek wilt afsluiten);
- Herbouwwaarde (bij het afsluiten van een opstalverzekering);
- Economische huurwaarde (bij het verhuren van je huis).
Ben je op zoek naar een taxateur voor jouw woning of de woning die je op het oog hebt? Dan kun je bij ons terecht voor een onafhankelijk taxatierapport!