Bij het verkopen van een huis komt heel wat kijken. Zo moet je het huis klaarmaken voor de verkoop, foto’s (laten) maken, de bezichtigingen regelen en in een latere fase de onderhandelingen uitvoeren en bepaalde contracten tekenen. Als je zelf je huis wilt verkopen, dus zonder makelaar, zul je een stappenplan nodig hebben.
Stappenplan om je huis te verkopen zonder makelaar
We willen je graag helpen om een stappenplan op te stellen, zodat jij geen belangrijke dingen vergeet. Om een huis succesvol te kunnen verkopen, moeten in ieder geval de volgende punten terugkomen in je stappenplan:
1. Voorbereiding
Ten eerste moet je een reële vraagprijs vaststellen voor je woning. De marktwaarde van je woning wordt bepaald door zaken als: “Om wat voor soort woning gaat het?”, “Wat is het bouwjaar van de woning?”, “Wat is de totale woonoppervlakte?”, “Hoeveel grond behoort tot de woning?” en “In welke staat verkeert de woning?”. Allemaal zaken die de marktwaarde van je woning bepalen.
Als je eenmaal de vraagprijs hebt bepaald, is het verstandig om de noodzakelijke reparaties aan je huis te verrichten en je huis klaar te maken voor bezichtigingen. Dat betekent dat je al je spullen netjes moet opruimen, het huis moet schoonmaken, de tuin representatief moet maken en eventuele onderhoudsklussen moet aanpakken. Als alles er eenmaal goed uitziet, dan kun je foto’s en/of video-opnamen van je huis (laten) maken.
2. Promotie
De volgende stap in het stappenplan om je huis te kunnen verkopen zonder makelaar is het promoten van je huis. Het plaatsen van een verkoopbord in je tuin zal niet voldoende zijn. Het is natuurlijk de bedoeling dat je woning wordt gezien door zoveel mogelijk mensen. Je kunt veel zelf doen om je woning te promoten. Maak bijvoorbeeld gebruik van Facebook, YouTube en Twitter. Meer over de promotie op Facebook lees je in onze blog Hoe Facebook kan helpen om je huis te verkopen. Eén van de beste manieren om jouw huis in de spotlights te zetten is door het huis op Funda te zetten. Dit kun je echter niet zelf doen, helaas. Hiervoor heb je de hulp nodig van een erkende makelaar.
3. Bezichtigingen
Als je zelf je huis gaat verkopen, dan zul je ook zelf de bezichtigingen moeten begeleiden. Het voordeel hiervan is wel dat je zelf het allerbeste weet wat de unieke kenmerken zijn van jouw huis. We hebben een aantal tips om jouw bezichtigingen zo goed mogelijk te laten verlopen, namelijk:
- Plan een bezichtiging zoveel mogelijk bij daglicht, zodat potentiële kopers een goede indruk krijgen van je woning;
- Zorg ervoor dat je huis schoon en opgeruimd is voor de bezichtiging. Zet ook de gordijnen open voor meer licht en zet de ramen open voor wat frisse lucht;
- Zorg ervoor dat het rustig is in huis. Huisdieren en kinderen kun je beter even naar de oppas brengen;
- Laat je kijkers zelf het tempo bepalen tijdens de bezichtiging. Geef ze de ruimte en tijd om je woning op hun gemak te bekijken;
- Verzamel bepaalde documenten die na de bezichtiging goed van pas kunnen komen. Denk hierbij aan de lijst van roerende zaken of (als je in een appartement woont) de stukken van de Vereniging van Eigenaren. Leg deze documenten klaar;
- Vraag de potentiële kopers na afloop van de bezichtiging of het huis overeenkomt met wat zij ervan hadden verwacht. Zo kun je inschatten of je de advertentie nog iets moet aanpassen.
4. Onderhandelingen
Is de koper geïnteresseerd en krijg je een bod? Dan kan het onderhandelen beginnen. Je kunt het bod accepteren, afwijzen, maar je kunt ook een tegenbod doen. Doe je een tegenbod, dan ben je in onderhandeling.
In de onderhandelingsfase mogen de bezichtigingen gewoon doorgaan. Maar je hoort in deze fase niet op een bod van een andere partij in te gaan. Het is gebruikelijk om dit proces netjes af te ronden voordat je op nieuwe biedingen ingaat.
5. De koopovereenkomst
Is er na de onderhandeling een overeenstemming bereikt met de koper, dan moeten de volgende zaken zwart op wit worden gezet:
- De koopprijs
- De datum waarop de woning aan de andere eigenaar wordt overgedragen
- Het eventuele voorbehoud van de koper voor het krijgen van een financiering en eventueel ook een voorbehoud voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie
- Een overzicht van de roerende zaken. Hierbij spreek je af wat achterblijft in het huis en wat voor welk bedrag kan worden overgenomen door de koper
6. De overdracht
In overleg met de kopers maak je een afspraak bij de notaris. Deze stelt een zogeheten leveringsakte op die door jou en de koper getekend dient te worden. De notaris zorgt dan voor verrekening van de koopsom en de eventueel af te lossen hypotheek. Zodra de leveringsakte door de notaris is ingeschreven bij het kadaster, is de koper de nieuwe eigenaar.
Zelf verkopen met wat hulp van een makelaar?
Inmiddels ben je op de hoogte van alle belangrijke zaken die je moet opnemen in je stappenplan om je huis te verkopen zonder makelaar. Komt er toch meer kijken bij de verkoop van een huis dan je had gedacht en zou het toch fijn zijn om wat hulp te krijgen? Wij Makelaars biedt ook de dienst Zelf Verkopen aan, waardoor je onder begeleiding van een makelaar heel eenvoudig zelf je woning kunt verkopen en duizenden euro’s aan courtage kunt besparen.
Voordelen van de Zelf Verkopen dienst van Wij Makelaars
Door te kiezen voor de Zelf Verkopen dienst van Wij Makelaars kun jij veel werkzaamheden en zorgen uit handen geven en zorg je ervoor dat jij tegen de beste voorwaarden je huis kunt verkopen. Wij geven jou onder andere advies over de verkoopprijs, regelen een professionele fotograaf en zorgen ervoor dat je huis prominent op Funda verschijnt. Ook helpen we je bij de onderhandelingen en het opstellen van het koopcontract. Zo weet je zeker dat alles goed wordt geregeld. Het enige wat je eigenlijk nog zelf hoeft te doen is het verzorgen van de bezichtigingen, het leukste gedeelte dus! Neem contact met ons op als je in deze dienst geïnteresseerd bent.